Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Unidades Centrais; Embrapa Uva e Vinho.
Data corrente:  08/09/2004
Data da última atualização:  01/10/2013
Autoria:  SILVA, F. de A. C.; DAMACENA, C.; MELLO, L. M. R. de.
Afiliação:  Loiva Maria Ribeiro de Mello, Embrapa Uva e Vinho.
Título:  Análise da orientação para o mercado na indústria vinícola gaúcha.
Ano de publicação:  2001
Fonte/Imprenta:  Bento Gonçalves: Embrapa Uva e Vinho, 2001.
Páginas:  4 p.
Série:  (Embrapa Uva e Vinho. Instrução Técnica, 7).
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Damacena; Gaúcha; Mello; Rio Grande do Sul; Silva; Vinícola.
Thesagro:  Análise; Enologia; Indústria; Mercado; Produção; Vinho.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/CNPUV/7773/1/ins007.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Uva e Vinho (CNPUV)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
AI-SEDE27896 - 1EMBFL - --02812CNPUV02812
CNPUV7773 - 1UMTFL - PPFL00207CNPUV01.00207
Voltar






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Instrumentação. Para informações adicionais entre em contato com cnpdia.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  27/10/2021
Data da última atualização:  20/06/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  LOBO, R. R.; CORREIA, B. S. B.; PEÑA-BERMÚDEZ, Y. A.; VINCENZI, R.; SILVA, C. M. da; PANOSSO, L. L.; COLNAGO, L. A.; CARDOSO, D. R.; BERNDT, A.; PINHEIRO, R. S. B.; BUENO, I. C. da S.; FACIOLA, A. P.
Afiliação:  LUIZ ALBERTO COLNAGO, CNPDIA; ALEXANDRE BERNDT, CPPSE.
Título:  Effects of dietary inclusion of yerba mate (Ilex paraguariensis) extract on lamb muscle metabolomics and physicochemical properties in meat.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Journal of Animal Science, v. 99, n. 9, 2021.
Páginas:  1-14
DOI:  https://doi.org/10.1093/jas/scab244
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  This study aimed to evaluate the effect of dietary yerba mate (Ilex paraguariensis) extract (YME) on muscle metabolomics and physicochemical properties of lamb meat. Thirty-six uncastrated male lambs (90 old) were fed experimental diets, which treatments consisted of 0%, 1%, 2%, and 4% inclusion of YME. Animals were fed for 50 d before slaughter. Muscle and meat samples were collected for metabolomics and meat quality analysis, respectively. The experiment was carried out in a randomized block design and analyzed using orthogonal contrasts. There was a quadratic effect of YME inclusion in tenderness (P < 0.05) and a positive linear effect on meat lightness (P < 0.05). No qualitative changes (P > 0.05) on individual metabolites were observed; however, changes in the qualitative metabolic profile were observed, showing that animals fed 1% and 2% of YME have a greater concentration of desirable endogenous muscle antioxidants, with direct impact on metabolic pathways related to beta-alanine metabolism and glutathione metabolism. Therefore, YME dietary supplementation up to 2% of the diet to lambs had little to no effects on the majority of meat quality traits evaluated; moreover, 4% of YME, inclusion negatively affected feed intake and meat quality traits.
Palavras-Chave:  Instrumental meat quality; Natural additive; Tenderness.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Instrumentação (CNPDIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPDIA17896 - 1UPCAP - DDPROCI.21/1432021/147
Fechar
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional